Urban Design / Urban Renovation (Shipyard) / Spring 2018 Undergraduate Design Studio | HEBUT

Location 
Tianjin, China

Program
Urban Design

Instructor
Xin Liu
This is an urban design project which is located in Tianjin Binhai District. Its original site is the Dagu shipyard, which has over a 100-year history. 
Due to the geographical location, the population flow is too small. Therefore, this project combines the macro positioning analysis of this area by Tianjin city and the purposes of introducing population flow and preserving historical traces. It is finally positioned as a scientific and artistic industrial park integrating industry, education and research.
 A decade ago, SOM laid out the city plan for the Yujiapu financial Center in Tianjin, China. Today, according to SOM's plan, high-rise buildings are being built with increasing speed. However, I find it hard to agree that this is a successful plan, because despite the high density, the flow of population is really low, and the government has invested a lot of money, but it still cannot change the low occupancy rate.
 In some senses, Dagu shipyard can be regarded as a miniature of China's modern industrial history.
Due to the foreseeable industrial growth in the area, I chose to make the high-tech industrial park one of the main functions of the base. In order to promote regional vitality, I analyzed different urban projects and determined to add the function of cultural and creative industrial park to encourage pedestrian flow to the site. Based on the different volumes and functions of the buildings, I arranged office buildings for high-tech industries along the periphery of the site, and placed artist workshops for cultural and artistic functions within the interior of the site. Additionally, I used a circular circulation to separate and distinguish the workshops from the office buildings.
Tianjin's city planners placed a series of scenic spots along the Haihe river, such as the polar ocean park. In an analysis of the site's surroundings, I found that creating a green space along the riverside could be integrated into the formation of the scenic line. So, I designed the area along the river as a historical park, and used the process shipbuilding as inspiration for the circulation and to demonstrate my respect for the site's history.
Back to Top